tisdag 26 mars 2013

En gnällfåtölj på arbetsplatsen skapar bättre stämning

Som ni säkert vet är det otroligt lätt att hamna i en negativ och gnällig spiral. Inte minst gäller det i arbetslivet där det ofta liksom tenderar att smitta av sig. Till slut blir det bara en grå trist och oändligt gnällig sörja som knappt någon klarar av att stå emot och än mindre att bryta sig ut från. Det är inte lätt att ta sig ur denna "masspsykos", men självklart är det inte heller omöjligt.

Ett "experiment" jag har gjort ute på några arbetsplatser efter att ha läst om det någonstans själv är att att placera en "Gnällfåtölj" i personalrummet. I den får man sätta sig om man tycker att det känns allmänt eländigt, om man har en dålig dag eller om man bara behöver "gnälla av sig".
På de företag som var med på att prova "experimentet" blev fåtöljen blev faktiskt en riktig succé. Den som satte sig där kunde antingen sitta och gnälla och beklaga sig eller kanske be om lite sympatier för en eländig dag. Dessutom visade det sig att de övriga gnället och klagandet bland personalen minskade drastiskt.

Jag tycker att det är ett intressant fenomen. Dels lyfter man fram och lägger fokus på gnället som faktiskt kan fylla en viktig funktion många gånger (så länge det inte sprider sig hejdlöst). Det blev legitimt att gnälla i fåtöljen och inte någon annanstans. Dels blev själva gnället betraktat ur en lite humoristisk synvinkel, vilket gjorde att det blev lättare att bryta och inte ta på så stort allvar.

Behöver ni en Gnällfåtölj på ditt jobb kanske?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar