torsdag 10 januari 2013

STRESS - jobben med mest och minst stress

Universitetsprofessor - bra val för den som inte uppskattar stress
Stress på jobbet gör ingen glad. Oavsett vilken typ av jobb du har är det svårt att klara sig helt  utan stress. Men en del jobb är stressigare än andra. Sajten Careercast.com har listat de 10 mest stressiga yrkena och de 10 minst stressiga yrkena. Enligt dem upplever så mycket som 73% av alla anställda stress på jobbet, åtminstone periodvis.

Här är listan över de mest stressiga jobben (i omvänd ordning):
10. Polis
9. Taxichaufför
8. Tidningsjournalist
7. Fotojournalist
6. Vd
5. PR-konsult
4. Pilot
3. Brandman
2. General
1. Militär personal

Listan på de minst stressiga jobben (i omvänd ordning) ser ut så här:
10. Pelarborrmaskinoperatör
9. Bibliotekarie
8. Frisör
7. Dietist
6. Audionom
5. Labbtekniker
4. Juvelerare
3. Ansvarig för att dokumentera patientdata (Medical records technician)
2. Sömmerska/skräddare
1. Univeristetsprofessor

När det gäller de minst stressiga jobben förklaras de med att de både är välbetalda samt att det finns ett stort utrymme för att själv planera sina arbetsdagar. Att det dessutom är yrken med hyfsat säker framtid gör också att oro och stress för att bli av med jobbet minskar.
När det istället handlar om de stressigaste jobben kan vi se det motsatta - ofta en osäker arbetsmarknad i kombination med tvära kast, nödlösningar och ett utsatt läge.

Beroende på vem du är som person klarar du av att hantera stress olika bra. Självklart kan alla lära sig att hantera stress bättre, men om du vet med dig om att du blir stressad av att inte ha koll på tillvaron och hela tiden behöva anpassa dig efter yttre krav, bör du tänka till över ditt yrkesval. Men det har du troligtvis redan förstått.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar