torsdag 24 januari 2013

Så motiverar du dig som arbetssökande



Alla som aktivt och i längre perioder har varit arbetssökande vet att det kan ta väldigt mycket kraft och energi på olika plan. Inte minst den faktorn att hela tiden scanna av jobbannonser, leta efter dolda jobb och därpå att lägga tid och energi på att göra en riktigt bra och säljande ansökan för vart och ett av de intressanta jobben. Med tiden blir det ett antal ansökningar du skickar iväg och förhoppningsvis får du respons på dem, får komma på intervjuer och blir i bästa fall erbjuden ett jobb. Men ibland behövs det väldigt många ivägskickade ansökningshandlingar innan du ens får någon form av respons.

Som aktiv och engagerad arbetssökande lägger du ner en del tid på varje ansökan. Om du då lägger ihop alla ansökningar du då skickar iväg och den tid de har tagit att söka jobben, kommer du troligtvis upp i en ansenlig summa timmar. Om du dessutom saknar respons på dem, är det väldigt lätt att tappa motivation och tron på sig själv. Det är inte konstigt alls. Helt naturligt faktiskt.

Att ha tillfälliga svackor i ditt jobbsökande är inte några stora problem – om de inte kommer för ofta och håller i sig för länge. Men det kan också bli så att du känner att du har svårt att ta dig ur dessa svackor. Motivationen tryter och du kanske i värsta fall börjar känna ett visst mått av hopplöshet.
Ett bra sätt för att dels distansera dig från jobbsökandet och känslan av att det är ett personligt misslyckande och för att få det hela att gå mer på rutin är genom att hitta bra jobbsökarrutiner. Du behöver helt enkelt se på ditt jobbsökande som ditt nuvarande jobb. Det är en uppgift du gör, och har inte så mycket med dig som person att göra. Lika lite som en parkeringsvakt ÄR en parkeringsvakt som privatperson exempelvis.

Se till att ha bra rutiner och struktur i ditt jobbsökande:
  •  Planera ett schema för varje vecka där du lägger in olika jobbsökaraktiviteter (leta på nätet, jobba med ansökningshandlingar, följer upp ansökningar, scannar ditt nätverk, letar dolda jobb etc.) under varje dag. Tänk efter när det är rätt tidpunkt för dig att göra de olika sakerna så att det kommer kännas bra och naturligt.
  • Planera också in sådant som du mår bra av som en promenad, ett besök på gymmet eller att träffa vänner exempelvis.
  • Kan det vara idé att fortbilda dig eller lära dig något nytt? Kanske kan du avsätta tid för att läsa intressanta och utvecklande böcker?
För att hålla motivationen uppe kan det vara bra att ta hjälp. En metod som heter Premackprincipen kan hjälpa dig att hålla effektivitet och motivation igång.
David Premack (professor vid University of Pennsylvanina) har genom studier på apor kunnat konstatera att aporna, precis som oss människor, är mer benägna att göra något de anser tråkigt eller jobbigt om de vet att vi får göra något vi uppskattar efteråt. Känns det igen?
- Du får spela dator när du har städat ditt rum, är en fras som föräldrar ofta använder, helt ovetandes om att det är Premackprincipen de använder sig av.
Om du som jobbsökande vill använda dig av den här metoden ska du helt enkelt bestämma dig för att efter det att du har genomfört någon av dina jobbsökaraktiviteter, så får du göra något annat som du uppskattar. Ett exempel:
När du har skrivit färdigt ansökan till tjänsten du vill söka, då får du gå ner på stan och ta en fika med vännerna.
En summering för ett effektivare och roligare jobbsökande:
  • Se till att planera dina jobbsökaraktiviteter i förväg.
  • Se till att ”belöna” dig och har roligt mellan varven också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar